Ұстаздар сайты u-s.kz Сайттың атауы www.u-s.kz
» » Зәр шығару мүшелері. Зәр шығарудың маңызы. Зәр түзілу. Бүйрек ауруларының алдын алу


Зәр шығару мүшелері. Зәр шығарудың маңызы. Зәр түзілу. Бүйрек ауруларының алдын алу

Сабақ тақырыбы: Зәр шығару мүшелері. Зәр шығарудың маңызы. Зәр түзілу. Бүйрек ауруларының алдын алу

Сабақ мақсаты:
         Білімділік:  Зәр шығару мүшелері, маңыздылығын түсіндіріп, білімдерін жетілдіру
Дамытушылық: Оқушылардың білімдерін жетілдіру  мақсатында оқушылардың   
                               дүниетанымын тапсырма лар арқылы   дамыту;
       Тәрбиелілік: Бүйрек аурулары, олардың алдын алу жолдарын айта отырып, 
                               салауатты өмір салтын сақтауға тәрбиелеу;                                      
Сабақтың типі: Дәстүрлі 
Сабақтың түрі: Жаңа сабақ
Сабақтың әдісі: Деңгейлік тапсырмалар, сұрақтар, 
Пәнаралық байланыс: медицина 
Сабақ барысы: 
                           Ұйымдастыру:    Сәлемдесу;
                                                           Түгендеу;
                                                           Бейімдеу
Үй тапсырмасы:
Тест 
1. Кейбір аурулардың себебін тамақ құрамындағы  қандай да бір ерекше заттардың жоқтығынан деп тұжырымдады
   А) К.Функ    Ә) Н.И.Лунин     Б) И.П.Павлов
2.Организмнің тіршілігі үшін маңызы зор қанша дәрумен бар?
    А)50   ә)  20   б) 30
3.Суда еритін дәрумендер
    А) В тобы дәрумендері    ә) А, Д   б)   К, Е
4.Организмнің улануы 
    А) гиповитаминоз   Ә)  авитаминоз    б) гипервитаминоз  
5.Адам организмінде синтезделмейді
    А) В тобы дәрумендері    Ә) С дәрумені  б) А дәрумені 
6.Пиридоксин немесе басқаша қалай атаймыз?
    А)В 12    ә) В 9     Б) В 6
7.Көздің қалыпты көруі үшін қажет дәрумен
    А) аскорбин қышқылы   ә) цианкоболомин   б) ретинол
8.Бұл дәрумен  Са, Р элементтерінің  алмасуында маңызды рөл атқарады
    А) В     Ә)  Д            Б) С
9.Тағамды ұзақ пісіргенде жойылатын дәрумен
    А) А           Ә) С      Б) В
10 Сақтаудың ең жетілдірілген  әдістерінің бірі
    А) мұздату    Әкептіру       Б) тұздау
Топтастыру «Дәрумендер»
Жаңа сабақ  
Зәр шығару мүшелері. Зәр шығарудың маңызы. Зәр түзілу. Бүйрек   ауруларының алдын алу
1- тапсырма «Сыйқырлы сандар сөйлейді»
1.150гр-............................................................................................
2)1500-1700 лит қан-....................................................................
3)5 мин-...........................................................................................
4)150-170 лит-................................................................................
5)1,5 лит-........................................................................................
6) 400-500 мл-..................................................................................
2 -   тапсырма «Артық сөзді тап»
Инфекция, цистит, пепсин  нефрит, энурез,гастрит, нефрон, уролог, өрлеме, жинағыш түтікше, дәрумен, өкпе, асқазан, гипервитаминоз.
3- тапсырма «Сәйкесін тап»
 
 
 
1.Бірінші реттік зәр құрамына қандай заттар болады.
а)нәруыз молекуласы.
ғ) витаминдер.
 
ә) несеп зәр
д) әр түрлі тұздар
 
б) зәр қышқылы
е) су
 
 
2.Екінші  реттік зәр құрамында қандай заттар болады
в) амин қышқылдары
ж) шамамен 1,5л
 
г) глюкоза
з) шамамен150л
4 – тапсырма «Зерттеу»
 
                 
 
5- тапсырма «Қорыту»
1.Зат алмасудың соңғы өнімдерін организімнен шығаратын мүшелерді анықтаңдар........................................................................................
2.Зәр шығару жүйелерінің мүшелерін анықтаңдар......................
3.Зәр жинаатын бұлшық етті қуыс мүше..................................
4.Бүйректе түзілетін зат...........................................................
5.Бүйректе негізгі қызмет атқаратын құрылым.........................
6.Қанды бүйректің қыртысы  қабатына әкелетін артериялар.
7.Бұршақ тәрізді, қоңыр қызыл түсті жұп мүше.....................
8.Зат алмасуға қатыспайтын заттардың организмнен шығарылуы.
9.Бүйректің үстін жауып тұратын тығыз құрылым...........
10.Бүйректің қуықпен байланыстыратын, қабырғасы қалың бұлшық еттен тұратын түтікшелер......................................................
11.Неліктен бүйректі биологиялық сүзгі деп  атайды...............................
12.Бүйректің  жұмысына ішімдік зиянды, зиянды әсер етеді себебі.......
13.Зәр шығару жүйесінің қандай ауруларын білесіңдер? Бұл ауруларды қалай алдын алуға болады?
Үйге тапсырма: Зәр шығару мүшелері. Зәр шығарудың маңызы. Зәр түзілу. Бүйрек   ауруларының алдын алу
Қорытынды: Бағалау

Соңғы жарияланған материалдар тізімі
Жануарлардың зәршығару жүйесі
Терінің құрылысы, қызметі мен маңызы
Зәр шығару жүйелерінің құрылысы мен қызметі
СЫН ТҰРҒЫСЫНАН ОЙЛАУ МЕН ЖАЗУ
Витаминдер (дәрумендер)
Көпжасушалы жануарлардың зәр шығару жүйесі
Зәр шығару жүйелерінің құрылысымен қызметі
Қалқанша маңы бездері, тимус және бүйрек үсті бездері
Витаминдер
Асқорыту мүшелерінің аурулары және олардың алдын алу жолдары
Бөлім: Уроки / Биология | Көрсетілім: 11318 | Қосты: NA | Ілмек сөздер:
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Бөлімдер
История
открытые уроки по истории
Педагогика
открытые уроки по педагогике
Биология
открытые уроки по биологии
Информатика
открытые уроки по информатике
Математика
открытые уроки по математике
Физика
открытые уроки по физике
Химия
открытые уроки по химии
Разное
открытые уроки
География
Открытые уроки по географии
русский язык