Ұстаздар сайты u-s.kz Сайттың атауы www.u-s.kz
» » Ішек сөлінің асқа әсері


Ішек сөлінің асқа әсері

Сабақтың тақырыбы: Ішек сөлінің асқа әсері

Мақсаты:
1. Асқазандағы астың қорытылу үрдісін түсіндіру, асқазан сөлінің бөлінуінің реттелу жолдары, ас қорытуға қатысатын сөл, ферменттермен, тұз қышқылымен таныстыру және олардың ас қорыту кезіндегі рөлін, сілекейдің маңызын ашу.
2. Оқушыларды тірек-сызбалар жасауға, салыстыру және ой қорытындылауға үйрету, танымдық деңгейін көтеріп, пәнге деген қызығушылығын арттыру.
3. Әр оқушының өз денсаулығына, оқушылық міндеттеріне сапалы түрде ықыласпен қарауға тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: Ас қорыту мүшелерінің құрылысы суреттері, асқазан мен ұлтабардың құрылысының жеке суреті, астың қорытылуына арналған тірек-сызбалар, интерактивті тақта.
Сабақтың түрі: аралас сабақ
Әдісі: баяндау, топтау, ой шақыру.
Сабақ барысы: 1. Ұйымдастыру кезеңі.
2. Үй тапсырмасын сұрау.
1. Астың қорытылуы қай мүшеден басталады? (ауыз қуысында)
2. Асқазанда ас қанша уақыт болады? (4-11 сағат)
3. Астың қорытылуына қандай сөл әсер етеді? (асқазан сөлі)
4. Тәулігіне асқазан сөлінің қанша мөлшері бөлінеді? (2-2,5 л.)
5. Асқазан сөлі қандай зат? ( иіссіз, түссіз сұйықтық)
6. Асқазан сөлінде қандай ферменттер болады? (пепсин, химизин)
7. Пепсин қандай қызмет атқарады? (нәруыздарды ыдыратады)
8. Химозин қандай қызмет атқарады? ( сүтті ірітеді)
9. Пепсин,химозиннен басқа тағы қандай ферменттер болады? (ана сүтінің майын ыдырататын ферменттер )
10. Ферменттер белсенді әсер ету үшін тамақтың температурасы қанша болу керек? (370 С болу керек)
3. Жаңа сабақты түсіндіру.
Ішекте астың қорытылуы және сіңуі
Қарында жартылай қорытылған ас алдымен ұлтабарға түседі. Ұлтабарға бауырдан келетін өт өзегі жөне ұйқыбездің өзегі ашылады. Бауырдан келетін өттің әсерінен майлы тағамдар ыдырай бастайды. Ұлтабарда негізінен барлық тағамдық заттар қорытылады. Нәруыздар - аминқышқылдарына, крахмал - қантқа, майлар - май қышқылдары мен глицеринге дейін ыдырайды. Ұлтабардан ас белгілі мөлшерде оқтын-оқтын аш ішектің келесі бөліміне өтеді. Мұнда тағамдық заттар ішек сөлінің әсерінен толық қорытылып, еріген қосылыстарға айналады.
     Астың сіңуі
Аш ішектің ішкі сілемейлі қабықшасында өте ұсақ көптеген тұйық өскіндер - бүрлер болады. Бүрлердің сырты бір кабатты эпителий жасушаларынан түзіледі. Бүрлердің ішкі жағын көптеген қан және лимфа тамырлары торлап жатады. Бүрлер ішектің ішкі кілегейлі қабықшасында өте көп болады. Бүрлер арқылы әбден қорытылған аминқышқылдары мен қант (глюкоза) қанға өтеді. Глицерин мен май қышқылдары лимфа тамырларынаөтеді де, тері астындағы шел қабатқажиналады. Аминқышқылдары мен қант бауырғабарып, қайтаөзгерістергеұшырап, бүкілденегетаралады.
Тоқішектеастыңқорытылуы
Астыңқорытылуы мен сіңуінегізіненашішектеаяқталады. Тоқішектіңбездеріненбөлінетінсөлде ас қорытатынферменттерөте аз болады. Оныңесесінетоқішекте бактериялар көп. Бактериялардыңферменттерікүрделікөмірсу - жасунықты (клетчатканы) ыдыратаалады. Бактериялар «К» және В12 витаминдерінсинтездейді. Асқорыту мүшелерініңбасқабөлімдерінеқарағандатоқішеккетүскен ас қалдықтарыұзағырақсақталады. Ас қалдықтарытоқішектің суды қарқындысіңіруініңнәтижесіндебіртіндептығыззат - нәжіскеайналады. Тікішектіңтөменгібөлігіндеекісақинатәріздібұлшыкеттер бар. Осы бұлшықеттердіңкөмегімен нәжіс сыртқашығарылады. Астыңауызқуысынанбастап, жұтқыншақ, өңеш, қарын, ашішек, тоқішекте қорытылужолы асқазанжолы депаталады
4. Сабақты бекіту
1.асқазанда қандай процестер жүреді?
2.Асқазан сөлінің құрамына нелер кіреді?
3.Асқазанның шартты және шартсыз сөл бөлуі дегеніміз не?
Сәйкестік кестесін толтыру: 176 бет
5. Бағалау 
6. Үйге тапсырма беру: § 48 оқу

Соңғы жарияланған материалдар тізімі
Тірек сигналдары арқылы ас қорыту жүйесін оқытуда жүргізілетін жұмыстар
Тірек сигналдары арқылы ас қорыту жүйесін оқытуда жүргізілетін жұмыстар
Ас қорыту жүйесі бойынша қорытындылау
Ас қорыту мүшелері
Астың ауыз қуысында қорытылуы. Тістің құрылысы мен қызметі. Тістің күтімі
Асқорыту мүшелерінің құрылысы
Ас қорыту тарауын қайталау
Орта мерзімді жоспарлау туралы жазбалар
Ішек-қарын ауруларының алдын алу
Асқорыту мүшелерінің аурулары және олардың алдын алу жолдары
Бөлім: Уроки / Биология | Көрсетілім: 8311 | Қосты: NA | Ілмек сөздер:
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Бөлімдер
История
открытые уроки по истории
Педагогика
открытые уроки по педагогике
Биология
открытые уроки по биологии
Информатика
открытые уроки по информатике
Математика
открытые уроки по математике
Физика
открытые уроки по физике
Химия
открытые уроки по химии
Разное
открытые уроки
География
Открытые уроки по географии
русский язык