Ұстаздар сайты u-s.kz Сайттың атауы www.u-s.kz
» » Сүйектердің құрамы, құрылысы,олардың пішіндері және қызметі.


Сүйектердің құрамы, құрылысы,олардың пішіндері және қызметі.

 

Сүйектердің құрамы, құрылысы,олардың пішіндері және  қызметі.

 

Сабақ №24                    Пәні:   Биология               Сыныбы:8         Мерзімі: 2.12.2014

Тақырыбы

 Сүйектердің құрамы, құрылысы,олардың пішіндері және  қызметі.

Сілтемелер

Биология оқулығы. 8-сынып Р.Әлімқұлова, Р.Сәтімбекова, А.Соловьева

Мақсаты:

 Сабақта сыни-тұрғыдан ойлау әдісін пайдалана отырып, сүйектің құрылысы мен химиялық кұрамынтүсіндіру, өмірлік жағдаяттарда білімдерін пайдалана алу

Міндеттері:

Сүйектің химиялық құрамын білу және есте сақтау.

Оқушылардың есте сақтау және ойлау, талдау, дәлелдеу қабілеттерін  дамыту.

Топ болып жұмыс жасауға және ұйымшылдыққа үйрену.

Күтілетін нәтиже:

 Сыни –тұрғыдан ойлау әдісін пайдалану нәтижесінде оқушының белсенділігі артады,қызығушылығы оянады,алға қойған мәселені бірлесе отырып шешеді

Бағалау критерийі:

Топ басшысының бағалау парағы

Өзін-өзі бағалау парағы

Оқыту әдістері:

Жаңа әдістер ,СТО стратегиялары,  АКТ

Жеке жұмыс, топтық жұмыс, жұптық жұмыс.

Негізгі идея:

 Сыни-тұрғыдан ойлау мәселесі топта талқылап барып шешуге,ойлана отырып жауап беруге жетелейді. Диалог сабақта оқушылардың қызығушылығын арттырумен қатар,олардың білім деңгейінің өсуіне үлес қосады.

Құрал- жабдықтар

Интерактивті тақта, таратпа материалдары, 10 тұз қышқылында 2-3 күн сақталған тауық сүйектері, спирті шам

  •  
  • ұғалімнің әрекеті

Оқушы әрекеті:

 

Психоло-

гиялық

ахуалды қалыптас-тыру

 

Сынып оқушыларымен сәлемдесу.Сыныпта  жағымды ахуал қалыптастыру.

 

Сынып оқушылары 1,2,3,4 сандары  арқылы топтарға бөлінеді.

Сынып оқушыларына  бағалау парақтарын таратып беріп,бағалау жолын түсіндіреді.

Оқушыларды 4 қушыларды 4 ы  ++++++++++++++++++++ топқа бөледі. Топ мүшелерінің рөльдерін анықтау тапсырылады.

 

 

Оқушылар сандарға байланысты 4 топқа бөлінеді.

Топ ішінде рөльдерін бөлісіп алысады.

 

 

 

 

Қызығушы

лықты ояту

«Сен маған, мен саған»

Әрбір топ қарсылас топтарға 3 сұрақтан үй тапсырмасына байланысты қойып ұпай жинақтайды.

 

  1. Бұлшық еттердің адам ағзасындағы маңыздылығы неде?
  2. Сіңірлердің адам ағзасындағы аңыздылығы неде?
  3. Адам ағзасында неше буын бар?
  4. Буын қапшығы дегеніміз не?
  5. Қаңқада сүйектер қалай байланысады?
  6. Неше топқа жіктеледі?
 

Мағынаны тану

Топтық жұмыс. «Тең-теңге» оқыту әдісі

І топ. Сілтеме табушылар.

1. Мәтінді оқи отырып,  жаңа ұғымдарды табыңыздар?

 

ІІ топ. Баяндаушы топ

1. Мәтінді оқи отырып, сызба нұсқа, кесте құрастырып және оны баяндап

    беріңіздер.

 

ІІІ топ. Ізденуші топ.

1. Оқулықтағы суреттерге талдау жасаңыздар.

 

ІҮ топ. Сұрақ қоюшы топ.

1. Мәтінді оқи отырып, мәтіннің мағынасын ашатын сұрақтар құрастырыңыз.

 

1-сурет

L02_p04_p03

2-сурет

Губчатое в-во

 

І топ. Сілтеме табушылар.

Сүйекқап. Иілгіштік. Серпімділік. Оссейн заты. Минералды заттар.

 

ІІ топ. Баяндаушы топ

 

      Сүйектің химиялық құрамы

 

Бейорганикалық зат

Органикалық зат

 

 

                  

 

Ішкі құлақ     

Сыртқы құлақ

Оссейн       Көмірсу           Су

 

Оссемукойд  Нәруыз        Тұздар

Колаген

ІІІ топ. Ізденуші топ.

 Суреттерге талдау жасайды.(1,2)

ІҮ топ. Сұрақ қоюшы топ.

   

Ой қозғау

№7 зертханалық жұмыс. Кальцийсіздендірілген және күйдірілген сүйектің қасиеттерін зерттеу

 

декальцинированная кость

Мұғалім: Тауық сүйегін 2 күн бұрын 10% тұз қышқылына салып қойдық. Тек тауық сүйегін, өйткені ,  ол көлемі жағынан кішірек. Қышқылдар тек бейорганикалық заттарға ғана әсер етіп қана қоймай, сонымен қатар органикалық заттарға да әсер етеді, сондықтан біз тұз қышқылын алдық.  Тұз қышқылы сүйек ұлпасындағы органикалық заттарға минималды әсер ете алады. Ыдыс ішідегі с 10%  тұз қышқылындағы сүйекті аламыз.  Сүйек бетіндегі тұз қышқылының қалдықтарын фильтрлі қағазбен сүртіп тастаймыз.  Сонымен оның қасиеттерін қарастырайық. Сүйек барлық жаққа иіле алады.  Бұл эксперименттен нені ұға аламыз?

Оқушылар: Органикалық заттар сүйекке иілгіштік және серпімділік қасиет бере алады.

Мұғалім: Ал ендігі кезекте сүйек құрамындағы органикалық заттардан арылып көрелік.

Оқушылар: Ол үшін сүйекті жағу керек

Мұғалім:  Ия, өйткені органикалық заттар өте жақсы жанады. Ол үшін сүйекті отта біраз уақыт ұстап, органикалық заттардың жанып кетуін күтуіміз керек.

 Оқушылар: Сүйектің жанғандығын ,оның жағымсыз иісінен білуге болады. Сүйек толық жанғанда қатқыл затқа айналады,  яғни сүйек құрамындағы органикалық заттар толығымен жанып кетті.

Мұғалім: Ал енді жанған  сүйекті  зерттейік.

Оқушылар: Ол қатты, дегенмен өте жұқа. Күш түскенде ол уатылып кетеді. 

Бұл зерттеу арқылы сүйектің құрамындағы органикалық заттар сүйекке иілгіштік қасиет беретіндігін анықтадық.  Иілгіштік және қаттылық сүйекке мықтылық қасиет береді.

 

 

Бағалау

 

Жеке критериалды бағалау парағындағы бағалауына сипаттама беруді ұсынады. Топ басшыларының бағалауына сөз береді. Соңында мұғалім тарапынан формативті бағалау жүргізіледі.

 

 

 

Өзін-өзі бағалау, топ басшысының бағалауы мен мұғалімнің бағалауының қорытындысын күнделікке баға ретінде қойдыру

 

Рефлексия

-46-638

2-11-638

 

 

      Үйге тапсырма

Өз бетінше сүйек аурулары туралы хабарлама дайындап келу

Үй тапсырмасын оқушылар күнделіктеріне жазып алады,күнделіктеріне баға қойғызады.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Соңғы жарияланған материалдар тізімі
Органикалық заттар: көмірсулар, нәруыздар, нуклеин қышқылдары, АТФ, липидтер, олардың элементарлық құрылысы, жасушадағы рөлі.
Органикалық заттар: көмірсулар, нәруыздар, нуклеин қышқылдары, АТФ, липидтер, олардың элементарлық құрылысы, жасушадағы рөлі.
Есту мүшесі және есту анализаторы
Сіңір созылғанда, буын шыққанда және сүйек сынғанда көрсетілетін алғашқы жәрдем
Сүйектің типтері және олардың байланысуы
Сүйектердің құрамы, құрылысы, олардың пішіндері және қызметі
Сүйек сынғанда және буын шыққанда көрсетілетін алғашқы жәрдем
Бұлшық еттер, бұлшық ет типтері, олардың құрылысы мен маңызы
Тірек – қимыл аппараты
Ацетилен
Бөлім: Уроки / Биология | Көрсетілім: 3620 | Қосты: Ишматова Галия Токтамуратовна | Ілмек сөздер:
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Бөлімдер
История
открытые уроки по истории
Педагогика
открытые уроки по педагогике
Биология
открытые уроки по биологии
Информатика
открытые уроки по информатике
Математика
открытые уроки по математике
Физика
открытые уроки по физике
Химия
открытые уроки по химии
Разное
открытые уроки
География
Открытые уроки по географии
русский язык