Соңғы жарияланған материалдар тізімі
Бөлім: Уроки / Қазақ тілі |
Көрсетілім: 8598 |
|
|
|
Қазақтың дастарханы. Етістікті қайталау
Сабақтың тақырыбы: Қазақтың дастарханы. Етістікті қайталау
ІІ Сабақтың мақсаты:
1 Білімділік:оқушылардың қазақтың ұлттық тағамдары туралыбілімдерін толықтыру. Түсінгенін еркін, жүйелі түрде әңгімелей білуге дағдыландыру. Етістікті қайталау, алған білімдерін пысықтау. Сөйлемдерге синтаксистік талдау жасауға дағдыландыру, тәуелдік, септік жалғауларын қайталау.
2 Дамытушылық:оқушылардың танымдық,есте сақтау,ойлау, шығармашылық қабілеттеріндамыту. Сөздік қорын молайту.
3 Тәрбиелік: әдептілікке,дастарханды,қонақты сыйлай білуге тәрбиелеу.
ІІІ Сабақтың әдісі:баяндау,сұрақ-жауап,әңгімелеу,салыстыру, ойын элементін қолдану, жаттықтыру, Синквейн әдісі, ТҚЖ қолдану.
ІҮ Сабақтың түрі: аралас
ҮСабақтың көрнекілігі: ұлттық тағамдар бейнеленген,тапсырмалар көрсетілген слайдтар, бейнетүсірілім.
ҮІ Сабақтың өту барысы: 1 Ұйымдастыру.
2 Үй тапсырмасын тексеру: 1 «Ұлттық тағамдар» мәтінінің мазмұнын айту.
2 «Сөздер ұйқасы» ойыны арқылы «Ұлттық тағамдар» тақырыбы бойынша жаңа сөздерді тексеру.
дорого-қымбатлестница-баспалдақ
верблюжьемолоко-шұбатжареноемясо-қуырдақ
брови-қасплотно-тығыз
пища-аскобыльемолоко-қымыз
3 Өткен сабақта танысқан жаңа сөздермен сөз тіркесі мен сөйлем құру.Слайдтта берілген суреттерді пайдалану.
4 Қорытындылау.
3 Жаңа сабақ: Қазақтың дастарханы. Етістікті қайталау.
1 Сабақтың мақсатымен міндетін айту.2 Кіріспе сөз.
3 Мәтінмен жұмыс.а) оқу (мұғалім)ә) оқу (оқушы)
б) Жаңа сөздермен жұмыс.
дәм-пищаауыз тию-пробоватьдәннен жасалған-растительныйбидай-пшеницакүту-ждать
-Жаңа сөздерді айтып жаттығу (мұғалімнен кейін қайталау,хормен,жеке оқу).
-Жаңа сөздермен сөз тіркесін, сөйлем құру.
в) Мәтінді түсініп оқу.г) Сұрақтарға жауап беру.
- Қазақтар дастарханды қалай сыйлаған?
- Келген қонаққа қандай құрмет көрсетеді?
- Тамақтың негізгі түрлерін атаңдар.
- Ет тағамдарына не жатады?
- Сүт тағамдарына не жатады?
- Нан тағамдарына не жатады?
- Дәннен жасалған тағамдарға не жатады?
д) Сұрақтарға сүйене отырып, мәтіннің мазмұнын айту.
4 Диалогпен жұмыс.Үлгі бойынша сөйлесейік. Сендер қонақ шақырғанда, қандай тағамдар дайындайсыңдар?
Диалог 1 -Сәлем,Әсет.
-Сәлем,Нәзира.
-Қош келдің, төрлет.
-Рахмет.
-Әсет,мен саған арнап бауырсақ,құймақ,палау пісірдім,дәм тат.
-Рахмет,Нәзира,өте дәмді.
Диалог 2-Сәлем,Саша.
-Сәлем,Катя.
-Қош келдің,жоғары шық.
-Рахмет.
-Саша,мен саған арнап бесбармақ,бауырсақ дайындадым.
Дүкеннен шұбат сатып алдым. Дәмін тат, ұялма.
-Рахмет,Катя, бәрі өте дәмді екен. Сен де маған қонаққа кел,күтемін.
Диалог 3-Маша,сен қайда бардың?
-Мен қонаққа бардым.
-Сен кімге қонаққа бардың?
-Мен Маратқа қонаққа бардым.
-Марат саған қандай тағам дайындады?
-Марат маған ет қосылған картоп дайындады.
-Марат, саған кім қонаққа келді?
-Маған қонаққа Маша келді.
-Сен оған қандай тағам дайындадың?
-Мен оған ет қосылған картоп дайындадым.
5 Ал әдемі мерекелік дастархан басында біз көңілімізді қалай көтереміз? Ән айтамыз ба?Біз сендерге «Дастархан» әнін ұсынамыз. (Ән айту)
Қонаққа барғанда немесе қонақ келгенде қандай сыпайы сөздер айтылады? -Дастархан басында өзімізді қалай ұстауымыз керек? (Ережелермен танысу)
1 Дастархан басына бас киіммен отырма.2 Үстелге шынтақтама.
3 Аузыңды асқа толтырып сөйлеме.
4 Тамақты дыбыс шығармай ішуге тырыс, қасықпен ыдысты тарсылдатпа.
5 Үстелдің ар жағына қол созба, сыпайы түрде алып беруді өтін.
6 Тамақтан кейін шанышқы мен пышақты тәрелкеге қой.
7 Шай ішкенде,қасықты ыдыста қалдырма.8 Аузыңды қолыңмен сүртпе.
7Балалар, жоғарыда аталған тағамдардың қалай дайындалатынына назар аударайық. Эфирде оқушылардың күшімен дайындалған «Дәмді және тез» бағдарламасы.«Бауырсақ» ұлттық тағамын дайындау тәсілімен танысу.
(бейнетүсірілім)
8 Оқулықпен жұмысМақал-мәтелдің аудармасын табу.125-бет 1-тапсырма
9 Тапсырмалармен жұмыс.а) «Жеу» етістігін өткен, осы, келер шақта жіктеу.
ә) «Дастархан» сөзін тәуелдеу, септеу.б) Сөйлемдерді дұрыс құрастыру.Оларға синтаксистік талдау жасау. Етістіктерді тауып,түрін ажырату, шағын, райын анықтау.
1 Анам ,дайындады,жылқының етінен,бесбармақ.2 Жегім келеді,мен,қуырған бидай.3 Мерекелік,дастархан,дайында,қонақ келсе.
10 Тақырып бойынша бес жолды өлең құру.
1 Тағам
2 Дәмді, ыстық.
3 Дайындадым, жедім, ұнайды.
4 Ұлттық тағам дайындауды үйрендім.
5 Тамақ, ас.
4 Бекіту, қорытындылау: -Тамақтың негізгі үш түрін атаңдар.
-Ет, сүт, нан, дәннен жасалған тағамдарға не жатады?
-Етістік дегеніміз не?Етістік тұлғасына қарай қалай бөлінеді?
-Етістік мағынасына, құрамына қарай қалай бөлінеді?
- Етістіктің шақтарын, райларын атаңдар.
-Бүгінгі сабақта қандай жаңа сөздермен таныстық?
-Осы жаңа сөздермен және «дастархан» сөзімен қандай сөз тіркесін, сөйлем құрай аласыңдар?
5 Үй тапсырмасы: 1«Мерекелік дастархан» тақырыбына шағын әңгіме құрастыру.2 Жаңа сөздерді жаттау.3 Етістікті қайталау.6 Оқушыларды бағалау
Соңғы жарияланған материалдар тізімі
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Бөлімдер
История открытые уроки по истории |
Педагогика открытые уроки по педагогике |
Биология открытые уроки по биологии |
Информатика открытые уроки по информатике |
Математика открытые уроки по математике |
Физика открытые уроки по физике |
Химия открытые уроки по химии |
Разное открытые уроки |
География Открытые уроки по географии |
русский язык |