Ұстаздар сайты u-s.kz Сайттың атауы www.u-s.kz
» » Тұқым және жеміс.


Тұқым және жеміс.

Тұқым және жеміс.

Сабақтың тақырыбы: Тұқым және жеміс.

Сабақтың мақсаты:

Білімділік: Оқушыларға өсімдіктердің өніп-өсуі, жетілуі жайлы ұғым беру, құрғақ және шырынды жемістермен таныстыру.

Дамытушылық: Дүниетанымын, ой-өрісін, пәнге деген қызығушылығын, ақыл-ойын, есте сақтауын, шығармашылық қабілеттерін дамыту.

Тәрбиелік: Қоршаған ортаны қорғауды үйрету арқылы экологиялық тәрбие беру.

Әдіс-тәсілдері: Топтастыру, түртіп алу, түсіндіру, сұрақ-жауап.

Көрнекілігі: Тірек сызбалар, суреттер, тірек сызбалар, тест, жеміс.

Сабақтың түрі: Жаңа сабақ.

 

Сабақтың барысы.

І. Ұйымдастыру кезеңі.

 

Психологиялық  дайындық

II. Үй  тапсырмасын тексеру

а) Жапырақ. Күзде  жапырақ  неге  сарғаяды?

ә)     көмірқышқыл  газын                                         оттегін  бөліп  шығарады

                       сіңіреді

 

   Тыныс алады                                 Ағашқа  әдемілік  сыйлайды.

                                                            Су  буланады.

б)Өсімдік  мүшелері:

Тамыр, сабақ, жапырақ,гүлі, жемісі

 

ІІІ. Жаңа сабаққа байланысты жұмбақтар шешу.

  1. Көктемде жерге енемін,

Ылғалда өсіп-өнемін.

Менің өскен жемісім,

Қыс бойғы сенің қорегің. (Тұқым)

 

2. Аспай піскен,

Қайнамай түскен. (Жеміс)

-Ендеше, балалар, бүгінгі өтетін жаңа сабағымыз «Тұқым және жеміс» деп аталады, яғни өсімдіктің көбею мүшелерімен танысамыз.

Күнделікті өзіміз жейтін жемісті ата – аналарың күтіп, баптап өсіреді. Олар неше түрлі жеміс береді.

  Жеміс- өсімдіктердің  бізге  тартатын  сыйы.Жеміс беретін  өсімдікті жақсылап  күтіп  баптасақ, мол  өнім  береді.

Ал жемістер қайдан шығады?

  • Сызба арқылы түсіндіру:

Тұқым                  Өсімдік                          Жеміс

 

А) Жемістің пайда болуы       

                                                      Жеміс

 

                Шырынды                                                     Құрғақ

 

 Шырыны  мол, жұмсақ:                                    Қабығы қатты, сүйектенген,

Алма, алмұрт, картоп т.б.                                   құрғақ  болады:  арпа, күріш т.б.      

 

Ә)Тұқым мен жемістің әр өсімдікте пісіп-жетілуі. Өсімдіктердің тұқымы алуан түрлі болады. (Жергілікті жермен байланыстыру)

В) Өсімдіктер  тұқымдары арқылы  таралады. Қайың,  жөке, көктал  ағаштарының тұқымдарында ұшатын «қанатшалар» болады.

Бақбақ, қоға  өсімдіктерінің  тұқымдары түкті  үлпілдек  болады.шамалы  жел  соқса  ұша  жөнеледі.

Селеу , қара  сұлы  -желмен  ұшады,  үшкір  ұштарымен  жерге  қадалады.

 ІV. Оқулықпен жұмыс

Бүкіл өсімдіктер жемістің ішінде болатын тұқымынан өседі.

(Оқулықтан оқыту)

1. Теріп оқу.

2. Тұқым арқылы көбею

3. Ағаштар

4. Бақбақ

5. Селеу, қара сұлы

 

V. Сергіту сәті.

Ағашта  -  жерде

  • Алма,шие, өрік
  • Картоп, сәбіз,

VІ. Сарамандық жұмыс

І топ.   Алма  тұқымын  көрсету.

                                          

ІІ топ. Қиярдың  тұқымын  көрсету.

                                  

ІІІ топ. Күнбағыстың  тұқымын көрсету.

                                           

 

(Тұқымдарын ажырату.) 

  • Шығармашылық жұмыс

Тұқымның  суретін салу

VII.  Сәйкестік  тесті

1.Бұл не?

 өнеді                             сабақ

 өседі                             тұқым

 көбейеді                       тамыр

 қурайды                       гул

 

2.Қай бөлігі пайдалы?

 картоп                          жемісі

 қызанақ                        тамыржеміс

 сәбіз                              дәні

 бидай                            түйнегі

  • Жемістердің пайдасы

1.Алманың пайдасы-Қызыл алма, көк алма, сары алма. Алманың қай түрі болмасын адам ағзасына тигізер пайдасы орасан. Алманы баршамыз жақсы көреміз. Ал алманың құрамында  алма қышқылы, май, шекер, силлолоза, таннын қышқылы, алуан түрлі дәрумендер, минералды заттар мол. Сондықтан, көп тұтынған жағдайда ас қорыту жүйесін дұрыстап, ағзаны тазалайды. Қан бұзылу, жүрек ауруларында көп қолданады.

2.Орамжапырақтың  пайдасы-Капустаның құрамында адам организміне қажетті көмірсулар, протеиндер, минералдық тұздар, С және В тобына жататын витаминдер мол. Сонымен қатар диеталық тағам ретінде, ас қорыту бұзылғанға, т.б. ауруларды емдеуге қолданылады.

 

  • Сөзжұмбақ  «Бақша»

VІІ. Сабақты бекіту.

а)  «Бәйге» ойыны арқылы қорыту, бағалау.

1.Тұқым  мен жеміс өсімдіктің  қандай  мүшесі екенін  айт?

2. Жапырақ қоректі  қайдан  алады?

3. Лимон жемістің  қай  түріне жатады?

4. Қарбыз  жемістің  қай  түріне  жатады?

5.Көкөністерді ата

6. Қайың,жөке ағаштарының  тұқымдарының  таралуы

7. Өсімдік  тіршілігі  үшін  қандай  жағдайлар  қажет?

 8.Бақбақ, қоға  өсімдіктерінің тұқымы қалай аталады?

 9.Жапырақтағы жасыл бояу . .  

ә) Ойын:  «Жеміс  жидек  жинайық»

 

VІІІ. Экологиялық тапсырма.

1. Әдемі қызыл гүл көрдің. Не істейсің?

2. Табиғатты қалай қорғайсың?

ІХ. Үйге тапсырма.

1. «Тұқым және жеміс» мәтінін оқу.

2. Жемістердің суретін салу.

Х. Бағалау.


Соңғы жарияланған материалдар тізімі
Тұқым мен жеміс
Өсімдік- тірі организм.
Жемістер
Жемістер
Шырынды және құрғақ жемістермен танысу
Білгір биолог
Жемістер
Жемістер
Тұқым. Тұқым құрылысы
Жеміс. Тұқым. Көкөніс.
Бөлім: Уроки / Бастауыш сынып | Көрсетілім: 5306 | Қосты: NA | Ілмек сөздер:
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Бөлімдер
История
открытые уроки по истории
Педагогика
открытые уроки по педагогике
Биология
открытые уроки по биологии
Информатика
открытые уроки по информатике
Математика
открытые уроки по математике
Физика
открытые уроки по физике
Химия
открытые уроки по химии
Разное
открытые уроки
География
Открытые уроки по географии
русский язык