Ұстаздар сайты u-s.kz Сайттың атауы www.u-s.kz
» » Ас қорытудың маңызы


Ас қорытудың маңызы

Ас қорытудың маңызы

Мақсаты қою кезеңі: 

   Білімділігі:                    Тамақтанудың салауаттанудың негізгі мәселелеріне түсінік беру

   Дамытушылық:          Дұрыс тамақтану мәселесін жүзеге асыру

   Тәрбиелік:                    Дұрыс тамақтану денсаулық үшін маңызын қарастыру.

   Ұйымдастыру. Оқушыларды түгендеп,  дайындықтары тексерілді.

   Сабақтың түрі: Дәстүрлі сабақ

   Сабақтың типі: Жаңа сабақ

   Сабақтың әдісі: Жаңа сабақ  түсіндіру, сұрақ-жауап, мақал-мәтел.

   Көрнекіліктер: Слайд, жеміс-жидектер, көкеністер, тірек-сызба.

   Жаңа сабақ.

    Ежелегі римдіктер «біз тамақ үшін өмір сүрмейміз, өмір үшін тамақ ішеміз» деген

    даналық сөзі бар.

Анықтамасы:                           І анықтамасы

Шарты:  Тамақтанудың  5 негізгі шарты бар.

Жай нәруыздар гидролиздегенде, тек аминқышқылдарға ыдырайды.

Күрделі нәруыздар гидролизденгенде,  аминқышқылдары мен көмірсуларға ыдырайды.

200 астам аминқышқылдар бар. Соның ішінде  20-сы ғана нәруыз молекуласына кіреді.

Нәруыздар –тірі ағзалардың құрылыс материалы

Сергіту сәті: Тағамдар туралы мақал-мәтел.

2. Көмірсулар-энергетикалық материалдық негізгі көзі. «Көмірсу терминін ғылымға 1844 ж орыс ғалымы К.Шмид енгізген.

Крахмалдың құрылысы өте күрделі, ол адам ағазасында қантқа айналады. Қант  ағзада мөлшерден тыс асып кетсе, қант диабетіне әкеп соғады.

Тәулік бойы қолданылатын майдың мөлшері 80-100г

майлар                сүт өнімдерінде

                                                                      сүтте

                                                                     сары майда

                                                                     кілегейде

                                                                     қаймақта

                                                                     сүзбе

                                                                     ірімшікте

Қанықпаған майлар –олар өсімдіктен алынатын майлар.

4.Жаңа сабақаты түсінгенін тексеру:

1-тапсырма.1.Сұрақ-жауап арқылы

                      2.Тиімді тамақтанудың қандай ережелері бар?

                      3.Семірудің,арықтаудың себебі неде?

                      4.Ағзада витаминнің азаюы жылдың қай мезгіліне байланысты?

                     5.Нәруыз жетіспеген жағдайда ағзада қандай өзгеріс болады?

                     6.Адам ағзасында аминқышқылдары қандай мақсатта пайдаланады?

                     7.Көмірсулар қандай тамақпен ағзаға түседі?

                     8.Қандай көмірсулар пайдалы,қайсысы пайдасы аз?

                     9.Қантты немесе крахмалды көп мөлшерде қабылдағанда ағза қандай өзгеріске ұшырайды?

                     10.Адам ағзасы үшін майдың маңызы қандай?

                     11.Адам ағзасы үшін клечатканың маңызы қандай?

                      12.Қандай тағамдарда қаныққан және қанықпаған майлар кездеседі?

2-тапсырма.

                     І қатар таңғы асты

                     ІІ қатар түскі асты

                     ІІІ қатар кешкі асты параққа жазып береді.

Бекіту кезеңі.Венн диограмасы.

Жеке оқушымен жұмыс.

1 оқушы-көкөністердің суретін салу

2 оқушы-жемістердің суретін салу.

Қортындылау.

Тамақтану-адамның тіршілік етуінің басты шарты.

Қолданылған тағамның саны,сапасы,әртүрлілігі,тағамды уақытымен,ретімен қолдану,ағзаның тіршілік қызметіне қарай денсаулығына үлкен әсер етеді.

Тамақтану дегеніміз-физиолгиялық қажеттілік,тағам рацоинының нәрлігі,жұмыс сипатына,денсаулық күйіне,тамақтану режиміне байланысты болады.

Үйге тапсырма:Тиімді тамақтану режимін құру


Соңғы жарияланған материалдар тізімі
Салауатты өмір-денсаулық кепілі
Тамақтану гигиенасы Тамақтану нормасы, тәртібі
Тамақтану гигиенасы
Ас қорыту жүйесі бойынша қорытындылау
Ас қорыту тарауын қайталау
Күн режимі. Тамақтану
Витаминдер
Дұрыс тамақтану – денсаулық кепілі
Ішек сөлінің асқа әсері
Адам өміріне не қажет?
Бөлім: Уроки / Биология | Көрсетілім: 6006 | Қосты: NA | Ілмек сөздер:
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Бөлімдер
История
открытые уроки по истории
Педагогика
открытые уроки по педагогике
Биология
открытые уроки по биологии
Информатика
открытые уроки по информатике
Математика
открытые уроки по математике
Физика
открытые уроки по физике
Химия
открытые уроки по химии
Разное
открытые уроки
География
Открытые уроки по географии
русский язык