Ұстаздар сайты u-s.kz Сайттың атауы www.u-s.kz
» » Витаминдер


Витаминдер

Сабақтың тақырыбы: Витаминдер

Сабақтың мақсаты:  1.Оқушыларға витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы, олардың түрлері мен  оларды тамақта сақтау жолдары туралы түсінік қалыптастыру 2. Оқушылардың кенеулі заттар туралы білімдерін  толықтыру, дүниетанымдығын арттыру, ой-өрісін дамыту
3.Жеке бастың гигиенасына  және салауатты өмір салтына тәрбиелеу.
Сабақтың түрі: аралас сабақ
Әдіс-тәсілдері: топпен жұмыс, СТО технологиялары
Көрнекіліктері: суреттер, слайдтар.
Сабақтың барысы: Ұйымдастыру бөлімі
Ұй тапсырмасын сұрау  §43 Ақуыз, май, көмірсулар мен минералды тұздардың адам өміріндегі маңызы
Тест 1-нұсқа
1.  1 тәуліктегі адамға қажетті ақуыз мөлшері неше грамм?
А. 200       Ә. 100-118          Б. 80-90           В.70-80
2.  Ағзадағы –негізгі  энергия көзі.............................
А. Ақуыздар        Ә. Майлар    Б. Көмірсулар   В. Липиттер
3. Сүйектің құрамында не болады?
А. Кальций, фосфор      Ә. Йод, фосфор   Б.фосфор, натрий  В.натрий, бромм.
4.Бұлшық етте қандай ақуыз болады?
А. Казеин          Ә. Лизин        Б. Миозин          В. Меланин.
5.1 гр. Көмірсу  ыдырағанда қанша энергия бөлінеді?
А. 38,9 кДж           Ә.17,6 кДж               Б.15 кДж
6. Май асқорыту мүшелерінің жүйесінде неге ыдырайды?
А. Аммиак, мочевина.   Ә. Су, аммиак.      Б.глицер ин,гликоген.                 В.глицерин ,май қышқылы
7. Ересек адамның 1 тәулігіне қажет ететін су мөлшері
А.5-6 л.           Ә.3-4 л.        Б.2,5-3 л.            В.4-5 л
8.Адам ағзасында минералды заттардың мөлшері неше %?
А. 0,8-0,12 %               Ә.4,5%             Б.100%             В.40-50 %
9.Адам ағзасына 1 тәулікте қажет көмірсудың  мөлшері
А.450-500 гр.           Ә.100-118 гр.             Б.100гр.              В.70 гр.
10.Адам  ағзасын қызып кетуден сақтайды
А. Ақуыздар         Ә.минералды тұздар              Б.көмірсулар       В.су.
Тест 2-нұсқа
1. Май асқорыту мүшелерінің жүйесінде неге ыдырайды?
А. Аммиак, мочевина.       Ә. Су, аммиак.        Б.глицерин,гликоген.
В.глицерин май қышқылы
2. Ересек адамның 1 тәулігіне қажет ететін су мөлшері
А.5-6 л.                 Ә.3-4 л.                 Б.2,5-3 л.                В.4-5 л
3.Адам ағзасында минералды заттардың мөлшері неше %?
А. 0,8-0,12 %                   Ә.4,5%             Б.100%              В.40-50 %
4. Адам ағзасына 1 тәулікте қажет көмірсудың  мөлшері
А.450-500 гр.            Ә.100-118 гр.           Б.100гр.            В.70 гр.
5 .Адам  ағзасын қызып кетуден сақтайды
А. Ақуыздар Ә.минералды тұздар Б.көмірсулар В.су.
6. 1тәуліктегі адамға қажетті ақуыз мөлшері неше грамм?
А. 200       Ә. 100-118              Б. 80-90             В.70-80
7. Ағзадағы –негізгі  энергия көзі.............................
А. Ақуыздар           Ә. Майлар         Б. Көмірсулар       В. Липиттер
8. Сүйектің құрамында не болады?
А. Кальций, фосфор  Ә. Йод, фосфор    Б.фосфор, натрий      В.натрий, бромм.
9.Бұлшық етте қандай ақуыз болады?
А. Казеин            Ә. Лизин            Б. Миозин          В. Меланин.
10 .1 гр. Көмірсу  ыдырағанда қанша энергия бөлінеді?
А. 38,9 кДж             Ә.17,6 кДж             Б.15 кДж
Тест жауабы:
№ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1-нұсқа ә б а б ә в б ә а б
2-нұсқа в б ә а в ә б а б ә
 
ІІІ    Жаңа сабақ
§ 42. Витаминдер
Сабақтың жоспары:
Витаминдер, олардың маңызы және зерттелуі.
2.ДәрВитаминдердің топтары .
3.Тамақта витаминдерді сақтау жолдары.
І-топ.1.Витаминдер деген не? Витаминдерді зерттеген кімдер?
Витаминдердің маңызы қандай?
ІІ-топ. 1.Витаминдерді қандай топтарға бөледі?
2.Суда еритін витаминдер қандай?
3.Майда еритін витаминдер?
ІІІ-топ.1.Қазақ тағамдарындағы витаминдер.
2.Витаминдерді тағамда сақтау жолдары
Витаминдер
Витаминдер тірегін,
А,В,С,Д,Е-деп аласың,
Жетіспесе бірі оның
Ауырып сен қаласың
А-сы қажет көзіңе,
В-жүйкені тыңайтар
С-дан микроб безінер,
Д-сүйекті нығайтар
Витаминдердің топтары
Суда еритін витаминдер Майда еритін витаминдер
В12-цианокобаламин
В1-тиамин
В2-рибофламин
РР-никотинамид
В6пиридоксин
С-аскорбин қышқылы
Р-биофламин
Н-биотин
В3-пантотен қышқылы Е-токоферол
К-филлохинол
Д-кальцеферол
А-каротин
А-ретинол
 
Қазақ тамақтарындағы витаминдер
Шұбат
Қымыз
Ешкі сүті
Жылқы еті
Түйе еті
Бекіту тапсырмалары.
Витаминдерді жіктеу
Жануар текті Жануар, өсімдік текті Өсімдік текті
2.Берілген көкөністерде,тағамдарда қандай витаминдер кездеседі?
(Қызан,  қияр, сәбіз, аскөк,жұмыртқа, орамжапырақ, картоп, сыр, салат т.б.
3.Дәрумендер жетіспегенде қандай аурулар пайда болады?
Қырқұлақ
Бери-бери
Дерматит
катаракта
Жүйке ауруы
ҚояншықҚан аздық
авитаминоз
5жол тұжырым
Дәрумендер
Өсімдіктекті, жануартекті
Зат алмасады, өсіреді, дамытады
Дәрумендер-ерекше органикалық заттар
Витаминдер
Қорытынды.
Не білдік?
Не үйрендік?
Ұйге тапсырма §44 Дәрумендер
Дәрумендер Қандай тағамның құрамында болады Маңызы

Соңғы жарияланған материалдар тізімі
Тұқым және жеміс.
Тамақтану гигиенасы
Дәрумендер (Витаминдер)
Витаминдер (дәрумендер)
Асқорыту мүшелерінің құрылысы
Витаминдер және олардың маңызы
Тіршілік химиясы
Қан тамырлары. Үлкен және кіші қан айналым шеңберлері
Зәр шығару мүшелері. Зәр шығарудың маңызы. Зәр түзілу. Бүйрек ауруларының алдын алу
мембранасыз органоидтер
Бөлім: Уроки / Биология | Көрсетілім: 6814 | Қосты: NA | Ілмек сөздер:
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Бөлімдер
История
открытые уроки по истории
Педагогика
открытые уроки по педагогике
Биология
открытые уроки по биологии
Информатика
открытые уроки по информатике
Математика
открытые уроки по математике
Физика
открытые уроки по физике
Химия
открытые уроки по химии
Разное
открытые уроки
География
Открытые уроки по географии
русский язык